Hyvä tietää
Näin käytät peräkärryä
Usein kysyttyä
Tietoa yrityksestä
vuokravaunut.fi

Näin käytät peräkärryä

Peräkärryn käytössä on hyvä huomioida useita eri seikkoja, jotta matkasi sujuu sujuvasti ja turvallisesti. Olemme keränneet tärkeimpiä asioita, joita sinun olisi hyvä huomioida ennen perävaunun käyttöä ja ohjeistamme tarkemmin käytännön asioihin, kuten miten sinun tulisi toimia, kun kytket vaunun vetoautoon tai olet kuormaamassa vaunua.

Useat asiat ovat sellaisia, jotka koskevat kaikenlaisten trailerien käyttöä, mutta tutustu aina ennen käyttöä myös vuokravaunusi yksityiskohtaisiin käyttöohjeisiin, jotka löydät alapuolelta perävaunukohtaisesti tai vuokrauksesi yhteydessä vuokravaunun tarvikelaukusta.

Yleiset käyttöohjeet

+ Peräkärryn kytkeminen
 • Nosta peräkärryn kuulakytkimen kahva ylös ja nosta kuulakytkin vetokoukun päälle, tai laske se alas perävaunun nokkapyörää hyödyntäen. Kuulakytkin lukittuu vetokoukkuun, kun kahva laskeutuu vaakatasoon. Varmista aina käsin, että kuulakytkin on lukittunut vetokoukkuun.
 • Nosta perävaunun nokkapyörä ääriasentoon ylös veiviä pyörittämällä. Käännä samalla pyörää oikeaan asentoon, jotta rengas lukittuu varren uriin ja estyy näin pyörimästä. Löysää nokkapyörän varren lukitusta ja nosta koko nokkapyörän varsi ylös ääriasentoon. Kiristä varren lukitus.
 • Kiinnitä varmuusvaijeri ensisijaisesti sille tarkoitettuun kohtaan, joka on usein vetokoukun rungossa oleva kiinnityspiste. Jarruttomien perävaunujen vaijerilenkki nostetaan vetokoukun yli. Jarruttomissa perävaunuissa vaijerin tehtävä on varmistaa kiinnitys kuulakytkimen pettäessä ja jarrullisissa perävaunuissa laukaista käsijarru.
 • Kytke valojen sähköjohto vetoauton pistokkeeseen. Varmista valojen toimivuus.
 • Jarrullisissa perävaunuissa on käsijarru. Mikäli käsijarru on päällä, vapauta se ennen liikkeelle lähtöä.
 • Varmista liikkeelle lähtiessäsi, että kaikki perävaunun pyörät pyörivät.
 • Ongelmatilanteissa katso lisäohjeet täältä.
 
+ Peräkärryn kuormaaminen
 • Peräkärryn oikea kuormaaminen ja kuorman sitominen on liikenneturvallisuuden kannalta tärkeää. Samalla varmistat ettei kuljettamasi tavara vahingoitu kuljetuksen aikana.
 • Kuorma on kiinnitettävä niin, että se ei pääse liikkumaan kuljetuksen aikana ja ettei kuormasta putoa mitään tielle. Kiinnitys tulee tehdä asianmukaisilla kuormaliinoilla, perävaunun sidontalenkkejä tai sidontakoukkuja hyödyntäen. Löydät kuormaliinat vuokravaunun tarvikelaukusta. Jos perävaunulla kuljetetaan pöllyävää materiaalia, tulee kuorma peittää. Jos perävaunussa on kuomu, tulee kuomun salvat kiinnittää kunnolla.
 • Kuorma ei saa mennä sivusuunnassa perävaunun laitojen yli. Tämä ei kuitenkaan koske veneen kuljetusta. Kuorma saa ylittää perälaidan enintään kahdella metrillä. Jos ylitys on yli metrin, pitää ylitys merkitä punaisella tai punakeltaisella lipulla. Pimeällä ja hämärällä tulee käyttää punaista valaisinta.
 • Huom! Peräkärryn tulee kuormata aina hieman etupainoiseksi. Tasapainoinen ja etenkin takapainoinen kuorma voi nostaa auton perän ilmaan ja olla hengenvaarallinen. Takapainoinen kuorma syntyy helposti, jos kuljetetaan pitkää tavaraa, sijoitetaan painava tavara perävaunun taakse, tai kuormataan ajoneuvo autotraileriin perä edellä. Voimakkaasti etupainoinen kuorma voi puolestaan nostaa auton etuosaa ilmaan.
 • Auto- ja venetraileria kuormatessa on huomioitava, että vinssiä ei saa käyttää ainoana kiinnitysvälineenä. Kuorma tulee sitoa aina kuorman painoa vastaavilla, riittävän vetolujuuden omaavilla kuormaliinoilla. Vene kiinnitetään traileriin veneen kiinnikkeistä ja auto vanteista tai akselista.
 
+ Peräkärryn vetäminen
 • Peräkärryä vedettäessä suurin sallittu ajonopeus on 80 km/tunnissa.
 • Varmista vetoauton peilien säädöt, jotta näet perävaunun taakse kuljetuksen aikana. Käytä tarvittaessa lisäpeilejä.
 • Kiihdytä vauhti aina rauhallisesti ja ennakoi pysähdykset välttäen äkkijarrutuksia. Aja rauhallisesti ja vältä äkkinäisiä liikkeitä.
 • Ryhmity perävaunuyhdistelmällä käännöksiin normaalia ulompaa, jotta perävaunu ei törmää sisäreunaan käännöksessä. Perävaunu kulkee käännöksessä aina sisempää reittiä kuin vetoauto.
 
+ Ongelmatilanteet

Peräkärryn pyörä ei pyöri:
 • Varmista, että käsijarru ei ole päällä.
 • Perävaunun pyörät/jarrut saattavat lukittua pitkään paikallaan ollessaan, etenkin jos niissä on kosteutta ja lämpötila laskee pakkasen puolelle. Yleensä pyörät lähtevät pyörimään perävaunua varovasti eteen ja taakse siirrettäessä. Mikäli tämä ei auta, voi lukittuneen pyörän pulttiin asettaa sopivan avaushylsyn. Hylsyä lyödään muutaman kerran vasaralla tai moskalla. Huom! Pulttiin ei saa koskaan lyödä suoraan, vaan välissä on aina oltava sopiva hylsy.

Peräkärryn valot eivät pala, tai vain osa valoista palaa:
 • Jos vetoauton pistoke on ollut pitkään käyttämättä, perävaunun valoissa voi aluksi esiintyä toimintahäiriötä. Kokeile kytkeä pistoke muutaman kerran uudestaan. Puhdista pistokkeet tarvittaessa paineilmalla ja elektroniikkaspraylla, tai muulla käyttöön sopivalla puhdistusaineella.
 • Mikäli johdon liitin ei sovi vetoauton pistokkeeseen, löydät sopivan adapterin vuokravaunun tarvikelaukusta. Huomioithan, että ns. uuden mallinen pistoke kytketään kiertämällä, joten varmista pistokkeen ja adapterin oikea asento ennen kytkemistä.
 • Jos vetoauto on varustettu päiväajovaloilla eli huomiovaloilla, kytke vetoauton ajovalot päälle.

Peräkärryn kuulakytkin ei painu helposti vetokoukkuun:
 • Kuorma on lastattu takapainoisesti. Kuormaa perävaunu hieman etupainoiseksi.
 • Varmista, että käsijarru ei ole päällä.
 

Vuokravaunujen käyttöohjeet

+ Lavavaunut

Lavavaunut soveltuvat erityisesti peruskuljetukseen tavaralle, jonka ei tarvitse olla kuljetuksen aikana säältä suojassa. Tukevaan peruskäyttöön tarkoitetun vaunun lehtijousitus mahdollistaa tasaisen kuljetuksen.

Lastauksen ja purkamisen helpottamiseksi lavavaunuissa on kippaava lava, mikä mahdollistaa vaunun helpon käytön erilaisten kuormien kanssa. Irtoavat etu- ja perälaidat mahdollistavat myös lavaa pidemmän tavaran kuljettamisen.

Katso tarkemmat käyttöohjeet vuokravaunun käyttöön vaunukohtaisesti alapuolelta

Lavavaunu S
Lavavaunu S VERKKO

 
+ Katetut vaunut

Katetut vaunut sopivat hyvin monenlaisiin kuljetustarpeisiin, joten löydät varmasti juuri sinulle sopivan vaunumallin.

Kuorman lastauksen ja purkamisen helpottamiseksi useimmissa vaunuissa on kippaava lava tai alaspäin aukeavasta takaovesta muodostuva ramppi, jolloin esimerkiksi muuttokuorman lastaaminen onnistuu helposti nokkakärryjä hyödyntäen. Suurimmissa vaunumalleissamme on myös sivuovi kuormauksen helpottamiseksi.

Katso tarkemmat käyttöohjeet vuokravaunun käyttöön vaunukohtaisesti alapuolelta

Katettu vaunu Express
Katettu vaunu S
Katettu vaunu S+
Katettu vaunu Express+
Katettu vaunu M
Katettu vaunu L
Katettu vaunu L+
Katettu vaunu XL
Katettu vaunu XL+

 
+ Autotrailerit

Autotrailerimme ovat erittäin laadukkaita ja tukevia. Kokonaan katetun pohjan ansiosta voit kuljettaa autojen lisäksi myös muuta kuormaa, kuten rakennustarvikkeita. Tilavan lavan ja suuren kantavuuden vuoksi trailerimme ovat suosittuja kuljetusvälineitä monenlaiseen käyttötarkoitukseen. Trailerilla saa kuljettaa mitä tahansa tavaraa, kunhan se on asianmukaisesti kiinnitetty.

Tehokas vinssi ja kippaava lava helpottavat huomattavasti auton lastausta traileriin. Erillisten ajosiltojen sijaan trailereissa on käytännöllinen maahan asti laskeutuva takalaita.

Katso tarkemmat käyttöohjeet vuokravaunun käyttöön vaunukohtaisesti alapuolelta

Autotraileri M
Autotraileri L
Autotraileri XL

 
+ Venetrailerit

Laadukkaat ja luotettavat, useita testivoittoja saavuttaneet venetrailerit, sekä pienten että suurien veneiden kuljetuksiin.

Kaikissa venetrailereissamme on kevytkäyttöinen vinssi sekä kölirullilla varustettu takakeinu, jotka helpottavat veneen nostoa ja laskua. Suurempien mallien sivutuet ovat portaattomasti säädettävissä venetrailerin tarvikelaukusta löytyvällä säätöavaimella.

Katso tarkemmat käyttöohjeet vuokravaunun käyttöön vaunukohtaisesti alapuolelta

Venetraileri S
Venetraileri M
Venetraileri L
Venetraileri XL
Venetraileri XXL

 

Näin käytät pakettiautoa

Pakettiautojen käyttöohjeet

Tulossa pian...