Hyvä tietää
Näin käytät peräkärryä
Usein kysyttyä
Tietoa yrityksestä
vuokravaunut.fi

Hyvä tietää

Olemme keränneet yhteen lukuisia eri asioita, joista sinun olisi hyvä olla tietoinen ennen perävaunun käyttöä.

Osiossa käydään läpi muun muassa erilaisten ajokorttiluokkien ja autonvalmistajien vetoautolle määrittelemien rajoitusten vaikutusta ajo-oikeuteesi sekä minkälaisia säädöksiä on asetettu liittyen peräkärryjen talvirenkaisiin ja nopeusrajoituksiin.

Minkälaisen ajokortin tarvitsen?

On aina tärkeää huolehtia, että sinulla on tarvittava ajo-oikeus valitsemasi ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän vetämiseen. Ajo-oikeudet on jaettu useisiin eri ajokorttiluokkiin, joiden perusteella voit selvittää minkälaista ajoneuvoa ja perävaunua voit kuljettaa. Voimassa olevat ajokorttiluokkasi näet omasta ajokortistasi.

Voimassa olevat ajokorttiluokat näet ajokorttisi taustapuolelta.
Ajokortti

Minkälainen ajokortti tarvitaan peräkärryn vetämiseen?

Peräkärryn vetämiseen vaadittava ajokorttiluokka määritetään vetoauton ja vaunun suurimpien sallittujen kokonaismassojen perusteella. On hyvä muistaa, että ajokorttivaatimuksiin liittyvät painot katsotaan aina rekisteriotteen kokonaismassoista, ei vetoauton tai perävaunun todellisista painoista.

Ajoneuvon suurimmat sallitut vetomassat ja kokonaismassat näet rekisteriotteen teknisestä osasta. Vuokravaunujen tekniset tiedot löydät sivustoltamme täältä.
Rekisteriote

Muistathan, että myös autonvalmistajan määrittelemät rajoitukset vetoautollesi vaikuttavat oikeuteesi peräkärryn vetämiseen. Voit tutustua tarkemmin vetoauton asettamiin rajoituksiin täältä.

+ Ajokorttiluokat

B-luokan ajokortti:
  • Perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750kg.
  • Mikäli perävaunun kokonaismassa on yli 750kg, ei vetoauton ja perävaunun yhdistelmän kokonaismassa saa olla yli 3500kg.
B/96-yhdistelmän ajokortti:
  • Perävaunun kokonaismassa saa ylittää 750kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa saa olla korkeintaan 4250kg.
BE-luokan ajokortti:
  • Perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 3500kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa enintään 7000kg (3500kg + 3500kg).
C1-luokan ajokortti:
  • Ajoneuvoyhdistelmässä tulee olla C1-luokan vetoauto ja perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750kg.
C-luokan ajokortti:
  • Ajoneuvoyhdistelmässä tulee olla C- tai C1-luokan vetoauto ja perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750kg.
C1E-luokan ajokortti:
  • Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C1-luokan vetoauto ja perävaunu, jonka kokonaismassa on yli 750 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.
  • Ajoneuvoyhdistelmä, jossa on B-luokan vetoauto ja perävaunun kokonaismassa ylittää 3500kg ja yhdistelmän kokonaismassa on enintään 12000kg.
  • Sisältää BE-luokan ajo-oikeuden.
CE-luokan ajokortti:
  • Ajoneuvoyhdistelmä, jossa on C-luokan vetoauto ja perävaunun kokonaismassa ylittää 750kg.
  • Ajoneuvoyhdistelmä, jossa on C1-luokan vetoauto ja perävaunun kokonaismassa ylittää 750kg ja yhdistelmän kokonaismassa ylittää 12000kg.
  • Sisältää C1E- ja BE-luokkien ajo-oikeudet.
Päivitetty 3.12.2018.
 

Lisätietoa ajo-oikeusluokista löydät täältä:
https://ajokortti-info.fi/perustietoa-ajokortista/ajoneuvot-joita-saan-ajaa

Minkälainen ajokortti tarvitaan pakettiauton ajamiseen?

Kaikkia pakettiautojamme voi ajaa B-luokan ajo-oikeudella. Jos vuokraat auton lisäksi myös perävaunun, huomioithan myös peräkärryn kuljettamiseen liittyvät tarkemmat vaatimukset alapuolelta.

Minkälaisella autolla voi vetää perävaunua?

Perävaunua voi vetää hyvin monenlaisilla ajoneuvoilla, myös monilla pienen kokoluokan autoilla. On kuitenkin tärkeää huomioida, että jokaisen automallin osalta valmistaja on määritellyt tarkemmin minkä kokoista peräkärryä voi kyseisellä automallilla vetää.

Löydät oman autosi rekisteriotteesta autovalmistajan määrittelemän suurimman sallitun vetomassan perävaunulle. Tätä tulee aina noudattaa. Vetoauton suurin sallittu vetomassa määritetään aina perävaunun todellisen painon perusteella, toisin kuin ajokorttiluokkien määrittelemä ajo-oikeus, mikä määritellään rekisteriotteen teoreettisen kokonaismassan perusteella.

Esimerkki:
Vetoauton rekisteriotteeseen on merkitty perävaunun suurimmaksi sallituksi massaksi 1500kg. Perävaunun omamassa on 1050kg, kantavuus 1650kg ja kokonaismassa 2700kg. Perävaunuun kuormataan 400kg painosta tavaraa, jonka jälkeen perävaunun todellinen kokonaismassa on 1450kg. Perävaunua on sallittua vetää kyseisellä vetoautolla.

Jos auton valmistaja ei ole ilmoittanut perävaunun kytkentätietoja (vanhemmat ajoneuvot), eivätkä tiedot selviä rekisteriotteesta, kytkentämassat määräytyvät seuraavasti:

  • jarruton perävaunu: suurin sallittu vetomassa on puolet vetoauton omasta massasta, kuitenkin enintään 750kg
  • jarrullinen perävaunu: suurin sallittu vetomassa on sama, kuin vetoauton kokonaismassa, kuitenkin enintään 3500kg. Jo vetoauto on maastohenkilö- tai pakettiauto, voi perävaunun massa olla 1,5 x vetoauton kokonaismassa, kuitenkin enintään 3500kg.

Muistathan, että myös ajokorttiluokkasi vaikuttavat ajo-oikeuteesi perävaunun vetämiseen. Voit tutustua tarkemmin ajokorttiluokkien vaikutuksesta ajo-oikeuteesi täältä.

Pitääkö peräkärryssä olla talvirenkaat?

Peräkärryissä on talvella tai muutoin talviolosuhteissa käytettävä talviolosuhteisiin soveltuvia renkaita, mutta lain vaatimat renkaat vaihtelevat perävaunujen kokonaismassan perusteella. Kokonaismassaltaan 750kg - 3500kg painavissa perävaunuissa on käytettävä talvirenkaita joulu-, tammi- ja helmikuussa. Talvirenkaita ei kuitenkaan tarvitse käyttää ollessasi matkalla ulkomaille tai sieltä Suomeen.

Nastarenkaita saa puolestaan käyttää 1.11. - 31.3. ja milloin sää tai keli sitä muutoin edellyttää. On tärkeää huomioida, että kokonaismassaltaan 750kg - 3500kg painavissa peräkärryissä on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset käytössä. Jos vetoautossa puolestaan on käytössä kesä- tai kitkarenkaat, saa perävaunussa olla nastarenkaat.

Käytämme kaikissa vuokravaunuissa talvirenkaita lain vaatimusten mukaisesti. Kaikissa jarruttomissa vuokravaunuissa on lain mukaisesti perävaunuihin tarkoitetut nastattomat talvirenkaat (M+S) ja kaikissa jarrullisissa vuokravaunuissa puolestaan nastarenkaat. Vaihdamme nastarenkaat lain vaatimiin peräkärrymalleihin aina mahdollisimman pian lain salliman ajankohdan sekä säiden puitteissa.

Millä nopeudella peräkärryä saa kuljettaa?

Peräkärryä vedettäessä suurin sallittu ajonopeus on 80 km/tunnissa. Nopeusrajoitus on voimassa kaikissa olosuhteissa, myös silloin kun perävaunu on tyhjä.

Lisätietoa tieliikennelain asetuksista löydät täältä:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1992/19921257

Lähteet: Trafi, Finlex / Päivitetty 3.12.2018

Millä nopeudella pakettiautoa saa ajaa?

Pakettiautoa ajaessa suurin sallittu ajonopeus on 100 km/tunnissa. Suurin sallittu nopeusrajoitus on voimassa kaikissa olosuhteissa ja kaikilla teillä, ellei tiekohtaisesti tai muutoin ole ilmoitettu alhaisempaa nopeusrajoitusta.

Lisätietoa tieliikennelain asetuksista löydät täältä:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1992/19921257

Lähteet: Trafi, Finlex / Päivitetty 20.2.2020